Mire jó a D-vitamin az időseknél?
A 65 év felettieknél a heveny légúti fertőzések, mint amilyen egy közönséges megfázás, egy influenza vagy egy tüdőgyulladás, akár életveszélyes komplikációkat is okozhat, és közülük is különösen nagy veszélyben vannak azok, akik valamilyen idős otthonban vagy gondozó központban élnek.
A fertőzések elkerülésére az egyik leghatásosabb módszer, ha az idősek immunrendszerét megerősítik, amire a szakemberek szerint a legjobb megoldás a havi rendszerességű D-vitamin adagolás. A Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett kutatás során a tudósok 107 hatvanéves vagy annál idősebb személyt kísértek figyelemmel, akik Colorado állam valamelyik bentlakásos otthonában éltek. Az alanyok fele már korábban is szedett napi maximum 1000 nemzetközi egységnyi D-vitamint, és most további havi 100 000 egységet kaptak emellé, a többiek pedig placebót kaptak, méghozzá olyan mennyiségben, amennyiben korábban a D-vitamint szedték napi vagy havi rendszerességgel.

A vizsgálat egy éve alatt a kutatók feljegyezték, hogy kinél mennyi orvosi közbeavatkozást is igénylő légúti fertőzés jelentkezett, emellett az eleséseket, töréseket, veseköveket, kórházi kezeléseket és haláleseteket is számba vették, és megállapították, hogy a magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma, az esések száma ugyanakkor duplája volt közöttük, mint a másik csoportban.

A szakemberek mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a megnövelt havi D-vitaminbevitel a légúti fertőzések ellen védelmet nyújt, az elesések kockázatát azonban megnöveli, ezért most további vizsgálatokra készülnek, melyek során arra keresik a választ, vajon a napi D-vitaminadagolással a légúti betegségek elkerülése mellett csökkenteni lehetne-e az elesések számát.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 13 09:00:00/