Miskolcon megnyílt a gyermek betegekkel foglalkozó országos neuropathia-centrum
Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban adtak át csütörtökön az Országos Gyermek Neuropathia Centrumot. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt.
A neuropathia, azaz idegkárosodás korai jelei a cukorbeteg gyermekek akár 20 százalékában is megjelenhetnek, de szakszerű diagnosztizálásukra, kezelésükre eddig nem volt intézményes lehetőség az országban, ez az első ilyen létesítmény - mondta az avatást megelőző sajtótájékoztatón Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa.
A neuropathia első sorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes. Van olyan típusa, amelyik többek között a szív- és érrendszeri funkciókat károsítja, az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. Egy másik típus velejárója a betegek természetes érzékelési képességének csökkenése vagy teljes megszűnése.
Az egyesített rendelők megnyitását a Wörwag Pharma támogatta. A cég - amely a diabétesz és a diabéteszhez kapcsolódó szövődmények diagnosztikáját és terápiáját vallja legfontosabb küldetésének, de jelen van kardiovaszkuláris, nőgyógyászati és pszichiátriai területen is - a neuropathia-centrumok működését is segíteni fogja - mondta a sajtótájékoztatón Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.
A miskolci intézményben a betegség felismerése korszerű diagnosztikai módszerekkel történik. Az új neuropathia-centrumba a megyéből várják a felnőtt betegeket és az egész országból a gyermekeket. A vizsgálathoz beutaló szükséges a kezelőorvostól.


Forrás: MTI - Fotó: Logan Brumm (Flickr.com)
2016 FEB 11 21:47:23/