Mitománia: egy igazi betegség
Hazudik minden alkalommal, tódít, eltorzítja a valóságot... Sok-sok kifejezés a mitománra, aki egy kényszeres hazudozó. A mitománia egy igazi betegség, amelynek következményei társadalmilag is rendkívül súlyosak.

A beteges hazudozó egy másik valóságot hoz létre. Gyakran meg van győződve a hazugságai igaz voltáról. A gyermekek mind élettani mitománok. Hiszen a képzeletük és tapasztalatlanságuk szinte kényszeríti őket, hogy feltaláljanak képzeletbeli világokat, amelyben őszintén hisznek. Sőt, a szakértők szerint, a mitomán felnőttek megtartották infantilis énüket.

Egy extrém példa: Jean-Claude Romand családjának 18 éven keresztül hazudott a valós életéről. Orvosnak adta ki magát, aki Genfben, a WHO-nál dolgozik. Mielőtt lelepleződött volna, 1993-ban megölte feleségét, két gyermekét és szüleit.

Esetektől és súlyosságuktól függően, több kezelés létezik, hogy a szakemberek segítsenek a betegeken. Általában a kezelés pszichoterápiás kezelésből áll, amelyet néha viselkedési és kognitív terápiával kombinálnak.

Forrás: destinationsante.com - Fotó: Broo_am (Flickr.com)