Napi két cukros üdítő ugyanannyira káros, mint a dohányzás
A szakemberek szerint könnyű dolgunk van, ha szeretnénk lelassítani az öregedés folyamatát: fogyasszunk kevesebb cukrot, ne igyunk cukros üdítőket, egyébként viszont ne számolgassuk a kalóriákat, és fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.

A titok a kromoszómákban rejlik, méghozzá azoknak a végén, ahol az ún. telomerek húzódnak. Ezek minél hosszabbak, annál inkább védik a DNS-t a sérülésektől és betegségektől, vagyis annál egészségesebbek és fiatalosabbak leszünk életünk során.


A szakemberek szerint soha nem késő visszafordítani az öregedés jeleit. Hiába születtünk ugyanis rövid telomerekkel, ezeknek állapota stabilizálható, illetve akár növeszthetők is a telomerek.

A Telomere Effect című könyv lényege épp ez: táplálkozási és életmódbeli tippeket ad, hogy hosszabb ideig egészségesek és fiatalok maradjunk, a szervezet ugyanis mikroszinten reagál minden táplálékra, amelyet szervezetünkbe viszünk.


A dohányzás és a cukros üdítő árt a telomereknek, éppen ezért a kalóriák számolgatása helyett érdemes erről a két rossz szokásról lemondani a hosszabb élet reményében – állítják a szakemberek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 30 09:10:00/