„Ne vágjon még, doktor úr, hallom önt…”
Lényegesen kevesebben térnek magukhoz általános érzéstelenítés alatt, mint azt a szakemberek korábban hitték – derül ki egy friss kutatásból.
A 260 emberből, akiket a műtőasztalon vizsgáltak, kevesebb, mint 5 százalék mutatott éber jeleket inger hatására. A pácienseket a műtét kezdete előtt tesztelték, ám a beavatkozást követően egyikük sem emlékezett arra, hogy éber volna. Ez az arány lényegesen alacsonyabb, mint az a 37 százalék, amit a szakemberek a korábbi tanulmányok alapján tippeltek.

„Noha a műtét alatti éberségre fontos ügyként tekintünk, mindenkit óvatosságra intünk ezeknek az adatoknak az elemzésekor. Egy meglehetősen rövid időszakot vizsgáltunk, amíg a páciens érzéstelenítés alatt állt. Ráadásul ezek a páciensek egészen mást tapasztaltak, mint azok, akik felébredtek műtét közben, és nem tudtak sem megmozdulni, sem pedig beszélni” – mondja a kutatást vezető Dr. Robert Sanders, a University of Wisconsin munkatársa.

Mint kiderült, összességében elmondható, hogy a műtét alatt felébredő páciensek zömében fiatalok, akik enyhe altatás alatt álltak. A nemzetközi kutatás minden páciense az Egyesült Államokból és négy további országból származik.

Az anyag az Anesthesiology című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 26 12:00:00/