Nem ártalmas a tejben található ösztrogén
A tehéntejben található természetes ösztrogén fogyasztása nincs hatással a reproduktív egészségre – derül ki egy friss kutatásból, amely a Journal of Dairy Science című szaklapban került publikálásra.

Az ösztrogén a tehéntejben természetesen előforduló hormon. Az utóbbi időben számos feltételezés látott napvilágot, miszerint a túl sok ösztrogén az emberi ösztrogénszintet összezavarhatja, illetve bizonyos rákfajták kialakulásához is nagyban hozzájárulhat.


Az ételben megtalálható ösztrogén miatt már régóta aggódnak egyes tudósok, bár nincs pontos ismeretünk arról, hogy mi is az, ami hozzájárult a félelem kialakulásához. A probléma megértése érdekében a Ljubljanai Egyetem munkatársai a vemhesség harmadik trimeszterében lévő tehenek tejéből is adtak az egereknek, ami a placenta fejlődése miatt a megszokottnál akár hússzor több ösztrogént is tartalmazhat.


Minden jel arra utal, hogy ezeknek a félelmeknek szerencsére nincs alapjuk, mivel az egérkísérletek során kiderült, hogy a tehéntejben található ösztrogénszintnél százszor magasabb hormonkoncentrátum sincs hatással a rágcsálók vérhormon-szintjére, reproduktív szerveik pedig teljességgel érintetlenek maradnak. Kiderült az is, hogy csupán az ezerszeres hormonkoncentrátum volt az, ami az egerek reprodukciós egészségére hatással volt.


A szakemberek szerint a tény, hogy még a normálisnál jóval több ösztrogén sem zavarta össze a rágcsálók szervezetét, arra utal, hogy a tej semmi esetre sem káros az emberre magas ösztrogéntartalma ellenére.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 15 09:00:00/