Nem csak fronttól fájhat a fejünk tavasszal
Ahogy egyre melegedik az idő és közeleg az igazi tavaszi időjárás, a fronttal érkezik a fejfájás is. 

Nagyon örülünk, hogy egyre melegedik az idő és virágoznak a fák, bár aki frontérzékeny kevésbé lehet boldog ilyenkor tavasszal. A gyakori front változások ugyanis erős fejfájással járnak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.


Az arccsontokban összetett üregrendszer – az orr két oldalán az arcüregek, a szemek között, az orrgyök mögött a rostasejt rendszer, felettük a homloküreg, a koponyaalapon az iköböl - található. Amit a köznapi nyelvben arcüreggyulladásnak, helyesebben orrmelléküreg-gyulladásnak hívunk, az érintheti bármelyik területet. Az orrmelléküreg-gyulladás során, a nyálkahártya gyulladásos duzzanatának következtében az üregek elzáródnak és a termelődő folyadék felgyülemlik. Ez okozza a nyomó, gyakran kisugárzó fejfájást

A fejfájásnak több típusát ismerjük, az időjárási frontok változatos tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ami azonban egyértelműen megkülönbözteti a panaszokat az orrmelléküreg eredetű fejfájástól, az a náthás tünetek egyidejű jelentkezése, gyakran ez a gyulladás kezdeti jele is. Az orrfolyás, orrdugulás, esetleg láz mellett a mozgásra, különösen az előrehajláskor fokozódó fájdalom erősödése az orrmelléküreg-gyulladás tipikus tünete.


- A lábadozás ideje alatt a gyógyszeres kezelést segíthetjük, ha a lakás páratartalmára ügyelünk. A túl száraz levegő irritálja a gyulladt nyálkahártyát, ezért hasznos segítség a párásító készülék.

- A száraz levegő mellett a dohányfüst, az erős illatok, parfümök, festékek, kozmetikumok is irritálják a nyálkahártyát, ezeket mellőzzük a lakásban.

- A nyálkahártya nedvesítéséről belsőleg is gondoskodni kell, ehhez fogyasszunk sok folyadékot, így is segíthetjük a gyulladás csökkenését.

- A tengervizes orrspray mellett érdemes orrmosót is beszerezni és a fiziológiás sóoldattal akár naponta többször is átmosni az orrmellék-üregeket.



Forrás: www.egeszsegmagazin.hu - Foto: Wikipedia
2016 MÁR 12 00:00:00/