Nem leszünk okosabbak a fejtörőktől
A Florida Állami Egyetem kutatói szerint a különböző agytornáztató játékok valójában egyáltalán nem javítanak az agy teljesítőképességén, noha igen sokan hiszik azt, hogy ezekkel a játékokkal a memóriaromlás vagy a kognitív hanyatlás ellen védelmet kaphatnak.
Amint az a Frontiers in Aging Neuroscience című lapban közzétett tanulmányból kiderül, különösen a babyboom generáció véli úgy, hogy keresztrejtvény-fejtéssel például edzeni tudják az agyukat, a különféle agytornáztató játékok pedig mára már hatalmas üzletté nőtték ki magukat, és egyre több ilyen jellegű telefonos applikáció jelenik meg a piacon.

A szakemberek Neil Charness pszichológia professzor vezetésével azt szerették volna tesztelni, vajon ezek a játékok valóban fejlesztik-e a munkamemóriát, ahogy magukról állítják, ezért a kísérleti alanyok egy részével a Mind Frontiers nevű játékot játszatták, míg a többiek kereszt- és számrejtvényekkel töltötték az idejüket. Ezután lemérték kinek milyen mértékben javult a munkamemóriája, illetve azt is, hogy vajon ennek következtében fejlődött-e a többi képességük, például az emlékezetük vagy az információfeldolgozásuk sebessége. A vizsgálatból az derült ki, hogy ezek a fejtörő játékok csak egy bizonyos készséget képesek javítani, általános javulást nem eredményeznek az illető kognitív képességei terén, vagyis attól, hogy egy idős ember profi keresztrejtvény-fejtővé válik, még nem fog jobban emlékezni arra, hogy hova is tette a kulcsát.

Charness régóta kutatja azt, miként lehetne a kor előre haladtával megelőzni az agyi funkciók romlását, és eddigi kutatásai alapján arra a felismerésre jutott, hogy megfelelő testmozgással többet lehet tenni ennek érdekében, mint a számítógép előtt ülve, különféle fejtörő játékokat játszva.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 19 17:00:00/