Nem tesz jót a fiataloknak, hogy figyelmük szétszóródik
A szakemberek olyan 13-24 éves alanyok agykérgi hálózatát vizsgálták, hogy feltérképezzék a a memóriához és a figyelemhez köthető területeket. Mona Moisala doktori disszertációjának témája a fiatal, technológiai fejlődéseket halmozó generáció agyműködésének megértése volt.
Kiderült, hogy azok a fiatalok, akik hajlamosak egyszerre több médiát is párhuzamosan igénybe venni, kevésbé képesek figyelmüket összpontosítani laboratóriumi körülmények között. „Kihívást jelentett számukra, hogy a zavaró impulzusokat kiszűrjék. Mindez annak tudható be, hogy a homloklebeny bizonyos régióinál nagyobb aktivitás volt megfigyelhető” – fogalmaz a kutatást vezető Moisala.

A szakember ugyanakkor nem biztos abban, hogy a jelenséget a multitaszkolás okozza vagy épp fordítva: azért foglalkoznak több dologgal egyszerre ezek a fiatalok, mert a homloklebenynél magasabb aktivitás mutatkozik, így a zavaró impulzusok kiszűrése nehezebb.

Moisala a kutatás során fMRI-t használt, hogy a különféle agyi aktivitásokat a feladatvégzés során le tudja követni. Kiderült, hogy a teljesítmény jelentősen csökken, ha egyszerre több dologgal foglalkozunk, így az állandó osztott figyelem a mai fiatalok dolgát igencsak megnehezíti.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 24 17:00:00/