Nem valószínű, hogy a kávé rákot okoz, a forró italokkal viszont más a helyzet
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készült friss kutatás szerint nem valószínű, hogy a kávé rákot okoz, sőt: inkább csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor arról is szó esik a felmérésben, hogy más a helyzet a tűzforró italokkal.

A The Lancet Oncology című szaklapban publikált anyag több mint 1000 különböző, forró italok hatásait vizsgáló kutatást mutatott be a világ tíz országában dolgozó kutatócsoport segítségével. Olyan tipikusan forrón fogyasztandó italokról volt szó ezekben, mint amilyen pl. a kávé és a különféle teafélék.


Korábban a nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) már vizsgálta a kávé esetleges rákkeltő hatását 1991-ben. Ez a kutatás megállapította, hogy lehetséges, hogy a kávénak rákkeltő hatása van, de csak kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy ez lehetséges.


Az elmúlt években azonban számos új kutatás bizonyította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nemhogy növeli, de egyenesen csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. Különösen a húgyhólyagrák volt az, ami korábban a kávéfogyasztással kapcsolatban felmerült.


Aggasztó viszont, hogy a 65 fokon, illetve afölött fogyasztott forró italok egyes kutatások szerint összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával. Dél-Amerika egyes területen, többek között Argentínában, Uruguayban és Paraguayban régi szokás, hogy a yerba matét 60 és 100 fok közötti hőmérsékletre hevítik, s úgy isszák – és ezekben az országokban valóban magasabb a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata.


A szakemberek szerint továbbra is bátran ihatunk meleg italokat, de tartózkodjunk a túl forró változatoktól.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 30 16:00:00/