Néma infarktus az ünnepek alatt
A nők gyakran figyelmen kívül hagyják saját szívük egészségét az ünnepek alatt. A tökéletes szabadságra törekednek, túl nagy nyomást helyezve ezáltal magukra, mely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
A Houston Methodist DeBakey Heart & Vascular Center kardiológusa, Dr.Karla Kurrelmeyer szerint a nők figyelmen kívül hagyják akár egy néma szívinfarktus tüneteit is annak érdekében, hogy minden időben elkészüljön és a helyén legyen.

Míg a szívroham többnyire mellkasi fájdalommal és légszomjjal jelentkezik, a néma infarktus hasonlíthat emésztési problémához, jelentkezhet influenza-szerű tünetekkel vagy izomfájdalommal.
Fontos az ilyen panaszok mielőbbi kivizsgálása, hogy elkerüljük a szív hegesedését és károsodását- mondta Kurrelmeyer.

A stressz-indukált kardiomiopátia, vagyis a szív pumpafunkciójának gyengülésével járó állapot, szintén aggodalomra adhat okot az ünnepek környékén. Ez a felgyülemlett stressz-hormonok hatására alakul ki, nőkben főként az 50- 70 éves korosztályban.

Ha ismert magas vérnyomással állunk szemben, kifejezetten fontos ennek kontrollja az ünnepek alatt, hiszen gyakoriak a vérnyomás kiugrások és súlyos esetekben stroke is kialakulhat.

A szívproblémák nőkben nem mindig olyan felismerhetőek, mint férfiakban.

Ezek a tünetekre figyeljünk:
-extrém gyengeség, szorongás, vagy légszomj
-rossz közérzet
-mellkasi nyomás, nehézség vagy fájdalom
-izzadás, hányinger, hányás, szédülés
-emésztési zavar, szorító érzés a torokban
-gyors vagy szabálytalan szívverés

Fontos, hogy a nők magukra is tudjanak időt szánni, stressz-oldó tevékenységgel fel tudjanak töltődni a szabadidő alatt. Hiszen mennyivel jobb az ünnepet otthon a családdal tölteni, mint orvosokkal a sürgősségi osztályon.

Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 18 12:00:00/