Nemzeti hepatitis-stratégia megalkotását sürgeti a Májbetegek egyesülete
A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szerint nemzeti hepatitis-stratégia megalkotására lenne szükség a fertőző májgyulladás leküzdéséhez.
Az egyesület az MTI-hez pénteken, a hepatitis közelgő, július 28-ai világnapja alkalmából eljuttatott közleményében azt írta: a májgyulladások elleni sikeres küzdelemnek két fontos eleme a felvilágosítás és a megelőzés, ezért az érintett betegszervezetek a következő hétvégére Budapesten és további hat nagyvárosban felvilágosító és szűrőrendezvényeket szerveznek.
Felhívták a figyelmet arra: azoknak különösen érdemes felkeresniük a rendezvényt, akik 1992 előtt kaptak vért vagy vérkészítményt, illetve ismeretlen eredetű májenzim-emelkedésben szenvednek.
Budapesten a városligeti napozóréten, valamint Békéscsabán, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, Szekszárdon és Zalaegerszegen várják az érdeklődőket. 
A közleményben arra is kitértek, hogy az elmúlt időszakban nagy előrelépés történt a hepatitis C gyógyítása területén, és Magyarország élen jár Európában a betegség kezelésében. Ez azt is jelenti, hogy a C vírus által okozott hepatitis gyakorlatilag már meggyógyítható. 
Amíg világszerte 160 millió hepatitis C-vel fertőzött ember él, addig Magyarországon 70 ezer lehet a számuk, és az érintettek csaknem ötven százaléka nem tud arról, hogy egy korábban halálos, de már gyógyítható betegségben szenved - tartalmazza a közlemény.


Forrás: MTI - Fotó: US Army Africa (Flickr.com)
2015 JÚL 24 18:32:49/