Nemzetközi ügy: Csontjaink egészsége
A Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (IOF) a Csontritkulás Világnapja alkalmából felhívta a figyelmet az ellátó rendszer hiányosságaira és megoldási lehetőségeket kínál arra a globális egészségügyi válságra, mely a csonttörésekből származik.

Az osteoporosis következtében csonttörésen átesett betegek körülbelül 80% -a védtelen marad további csonttörések fokozott kockázata ellen. A fraktúrák következtében gyengeség, krónikus fájdalom és mozgáskorlátozottság jelentkezik, mely jelentősen rontja az életminőséget. A csípőtáji törést elszenvedett idősek kevesebb, mint fele tud újra segítség nélkül járni és körülbelül 20%-uknál jelentkezik egy éven belül ismételt csonttörés.


A többszörös törésekből eredő emberi és társadalmi-gazdasági teher óriási hatással lesz az öregedő népességű országokra.

Ezért nagyon fontos megnevezni és megoldást találni az ellátó rendszer hiányosságaira.

  1. Rossz felismerés és kezelés (1) a másodlagos törések, (2) gyógyszer indukálta osteoporosis, (3) csontritkulással társuló egyéb betegségek, és (4) magas rizikójú egyének elsődleges csonttörés prevenciója tekintetében.
  2. Hiányos kommunikáció és társadalmi tudatosság (5) az előírt kezelés betartásának fontossága, (6) a csontritkulás és csonttörési kockázat súlyos hatásának, (7) a kezelés előnyeinek és kockázatainak ismerete tekintetében.
  3. A nemzeti kormányok és egészségügyi rendszerek hanyagsága: (8) a kivizsgáláshoz és kezeléshez való korlátozott hozzáférés, (9) nem részesíti előnyben a megelőzést.
  4. Nincsenek meg a szakpolitikák kidolgozásához szükséges epidemiológiai adatok (10) különösen a fejlődő országokban.

Az IOF arra kéri a nemzeti döntéshozókat és az egészségügyi szakmai szervezeteket, hogy közösen határozzák meg a helyi hiányosságokat, hogy a legjobb gyakorlatot tudják nyújtani a lakosság számára. “Egyértelmű, hogy csontjaink kezelésének most van itt az ideje – és nem 10 vagy 20 év múlva, mikor már túl késő lesz.” – áll a szervezet közleményében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 20 16:00:00/