Növekszik a vesetranszplantációt túlélő csecsemők és gyerekek aránya
Jelenleg a 10 éven aluli, veseátültetés utáni páciensek hosszútávú túlélése a leginkább kecsegtető, az ő esetükben a legkisebb a valószínűsége annak, hogy szervezetük nem utasítja el az új szervet.
„A végstádiumos vesebetegséggel küzdő csecsemők és gyermekek túlélési esélyei korábban elenyészőek voltak a transzplantációt követően. Az elmúlt fél évszázadban azonban komoly pozitív változásokra került sor, és jelenleg ezeknek a kis pácienseknek a túlélési aránya közel 100 százalék körül mozog” – mondja a kutatást vezető Dr. Srinath Chinnakotla, a University of Minnesota munkatársa.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy az egyetemhez tartozó Masonic Children’s Hospitalban 2002 óta a veseátültetésen átesett gyermekek 97 százaléka életben van. Emellett a hosszútávú kilátások is egyre jobbak: az 1963 és 1983 között veseátültetésen átesett gyerekek csupán 42 százalékának volt működő veséje tíz évvel a műtét után.

„A pozitív változás nagy mértékben annak köszönhető, hogy az ún. immunszupresszív, vagyis anti-rejekciós gyógyszerek terén rengeteget fejlődött az orvostudomány, több a szteroidmentes gyógyszer, jobbak a sebészeti technológiák. Emellett könnyebben elkerüljük a műtét során fellépő fertőzéseket is” – von következtetést a szakember. Szerencsére a csecsemők és gyerekek körében ritkább a vesetranszplantáció, mint a felnőttek esetében.

A kutatás eredménye a Journal of the American College of Surgeons című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 20 17:00:00/