Okosan azzal a napi egy pohár borral!
Azt mondják napi 1 pohár bor jót tesz az egészségnek, de nem árt, ha odafigyelünk, hiszen könnyen allergiás reakciót válthat ki az alkohol. 

A borfogasztást állandóan napirenden lévő téva és nem csak ősszel, amikor a nagy szüretek időszaka van. Furmint február volt nemrég és borkóstolók, borfesztiválok tömkelege, érdemes tehát egy kicsit elidőzni a bor, mint allergiás tüneteket kiváltó alkohol mellett.


Régóta tudjuk, és napjainkban is egyre több kutatás igazolja, a vörösbor

rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztaminintolerancia esetén

emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell.


A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztaminszint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.

A hisztaminintoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamintartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.

  • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés

  • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés

  • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség

  • Ödéma kialakulása

  • Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger

  • Rohamokban jelentkező izzadás

  • Szívdobogás érzése, vérnyomás-ingadozás

  • Menstruációs zavarok


A hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztaminfelszabadulást okozó élelmiszerek is kerülendők: ananász, papaya, avokádó, dió, nyers tojásfehérje, eper, paradicsom, hal és alkohol

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában megjelenő kutatás, az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében.

A kutatás során 52-fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17-féle sör hisztaminértékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével

megállapították, hogy a hisztaminszint a vörösborok esetében a legmagasabb (60-3800 microg/l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamintartalma (15-670 microg/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehérbor tartalmazza (3-120 microg/l).



Forrás: www.egeszsegmagazin.hu - Foto: Pixabay