Orrpálcika segítségével diagnosztizálhatják a tüdő daganatokat?
A tüdődaganatok még mindig a rossz prognózisú daganatok közé tartoznak, mivel gyakran túl későn derül rájuk fény. A kutatók szerint azonban nincs is olyan távol, hogy CT felvétel után egy egyszerű orrpálcika segítségével igazoljuk a betegséget.
Az eljárás kulcsa egy DNS-alapú biomarker teszt az orrban, mely úgy tűnik információt nyújt arról, hogy egy tüdő lézió rákos vagy sem. Az eredményeket a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban közölték.

„A nazális génkifejeződés információt hordoz arról, hogy jelen van-e daganat a tüdőben” – magyarázta a kutatás társszerzője, Marc Lenburg, a Boston University professzora. A kutatók remélik, hogy az eljárás segítségével megspórolhatnak a betegeknek drága és megterhelő vizsgálatokat.

Jelenleg az orvosok mellkasfelvételek alapján próbálják kiszűrni a dohányzó, illetve egyéb magas rizikójú emberek körében a tüdő daganatokat. Amennyiben egy felvételen kórosat észlelnek, a továbbiakban invazív vizsgálatokat, például tüdőbiopsziát elrendelve próbálnak megbizonyosodni az elváltozás milyenségéről.

„Egyértelmű, hogy szükség van egy diagnosztikai eszközre, mellyel eldönthetjük, hogy kinek van szüksége CT-felvételekkel való utánkövetésre, és kinek biopsziára” – magyarázta a kutatás társszerzője, Dr. Avrum Spira, az egyetem patológia és bioinformatika professzora.

A kutatás során aktuálisan és korábban dohányzó betegek vettek részt 28 egészségügyi centrumban Észak-Amerikában és Európában. A bostoni kutatók orrpálcikával mintát vettek a résztvevőktől, s 30 gént azonosítottak, mely másképp működött a tüdődaganatos betegekben.

A terület két kiválósága szerint a technika ígéretesnek tűnik. „Ezzel az eljárással talán elkerülhetünk felesleges beavatkozásokat a tüdő daganatok diagnosztikája során” – nyilatkozta Dr. Len Horovitz, tüdő specialista, a Lenox Hill Hospital munkatársa. Dr. Nagashree Seetharamu, onkológus szerint ez egy nagyon jól felépített prospektív kutatás volt, hiszen a betegeket azelőtt választották be, hogy bebizonyosodott volna náluk a daganat jelenléte. Szerinte azonban nem világos, hogy terjed el világszerte a teszt. „Miközben ez a kutatás fejlesztheti a diagnosztika pontosságát, nem gondolom, hogy felválthatja a biopszia vagy más invazív eljárások szerepét. Azért gondolom így, mert a teszt értéke változhat attól függően, hogy a lézió hol foglal helyet a tüdőben.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 10 10:00:00/