Orvosi marihuána alkalmazása mellett kevesebb gyógyszerre van szükség?
Van értelme az orvosi marihuána használatának, és nem csupán rekreációs célból lehet füvet szívni. Azokban az amerikai államokban ugyanis, ahol az orvosi marihuána legális, lényegesen kevesebb egyéb gyógyszer fogy, amennyiben a betegség kannabisszal is kezelhető – derül ki egy friss kutatásból.

„Ha egy probléma marihuánával is kezelhető, és a szer az adott államban legális, a hagyományos gyógyszerek kevésbé fogynak. Nem tapasztalható különbség ugyanakkor az egyéb, marihuánával nem kezelhető betegségekre kapható gyógyszerek iránt érdeklődés tekintetében” – fogalmaz a kutatást vezető W. David Bradford a Georgiai Egyetem munkatársa.


A páciensek az orvosi marihuánát a legtöbbször fájdalomcsillapításra használják, aminek eredményeként a hagyományos fájdalomcsillapítók iránti kereslet jelentősen csökkent a kannabisz legalizációját követően.


A szakember szerint ígéretes perspektíva, hogy a marihuána segítségével csökkenthető a vényre kapható opiátok túladagolása által okozott halálesetek, és a morfin és a kodein okozta komplikációk is csökkenthetők.


„Ha valaki soha nem szed opiátokat, nincs meg az esélye annak, hogy túladagolja a gyógyszert, és emiatt komplikációk lépnek fel, esetleg halálesetre is sor kerül” – mondja Bradford.

Egyedül a glaukóma és a görcsös fájdalmak csökkentésének tekintetében nem mutatkozik növekvő igény az orvosi marihuánára más gyógyszerekkel szemben. A marihuána hatására a a glaukóma-beteg szemnyomása 25 százalékkal csökken ugyan, de ez a hatás csak egy órán át tart.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 13 09:00:00/