Összefüggés a növényi étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása és a vese- és májkárosodás között.
Az ausztrál szervadományozásokat nyilvántartó hivatal szerint növényi eredetű étrend-kiegészítők okozta károsodás miatt az elmúlt öt évben legalább hat embernek volt szüksége szervátültetésre Ausztráliában. 

A mutatók szerint 2011 óta legalább három vese- és három májtranszplantációt hajtottak végre olyan pácienseken, akik növényi eredetű étrend-kiegészítőktől lettek betegek.

Nick Shackel májátültetési specialista szerint a növényi kivonatokat tartalmazó tabletták egy része veszélyesen nagy mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, amelyek túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat.

"A zöld teában vannak vegyületek, amelyek túlzott bevitele előre megjósolhatóan májkárosodáshoz vezet" - mondta a szakember.

Shackel szerint a növényi eredetű étrend-kiegészítők miatti transzplantációk "elkerülhetőek" és figyelembe véve, hogy sokan szervhiány miatt nem esnek át a beavatkozáson, jó lenne, ha a rendelkezésre álló szervek olyanokhoz kerülnének, akiknél meg nem előzhető okai vannak a májkárosodásnak.

A szakember hangsúlyozta, hogy a fogyasztókat jobban fel kellene világosítani a növényi alapú étrend-kiegészítők kockázatairól.

A gyógyászati készítmények szabályozásával foglalkozó hivatal (Therapeutic Goods Administration) közölte, hogy számításba fogja venni a jelentést a termékek figyelmeztető címkéinek széles körű felülvizsgálatakor.

Ausztráliában jelenleg mintegy 1200-an várnak máj- vagy veseátültetésre.


Forrás: www.mti.hu - fotó: Paolo Gamba (flickr.com)
2016 MÁR 02 10:30:00/