Ötből négy epilepsziás gyereknek más egészségügyi problémái is vannak
Az epilepsziás rohamokkal küzdő gyerekek közel 80 százaléka más egészségügyi gondokkal is szembe kényszerül nézni. A leggyakoribbak ezek közül az emésztési problémák, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, illetve a rendszeres fejfájások – derül ki egy kiterjedt norvég kutatásból.

„Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, hogy a gyereküknek jó eséllyel más problémája is lehet. Ötből négy gyereknél ugyanis ez a helyzet, és egy sor neurológiai és pszichiátriai probléma is megjelenik” – mondja a kutatást vezető Dr. Richard Chin.


Az epilepszia csak az Egyesült Államokban közel 4 millió embert érint. A norvég kutatás több mint egy millió gyerek adatait vizsgálta 2008 és 2013 között. Ebből kb. 6600 gyereket diagnosztizáltak epilepsziával. Kiderült az is, hogy ötből négy gyerek más egészségügyi problémával is küzd az epilepszián túl, míg az epilepszia nélkül élő gyerekek 30 százaléka küzd csak egyéb problémákkal.

Főként az epilepszia komplikált változataival küzdő kicsik körében gyakoriak az egyéb problémák, és a szakember szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a kihívások milyen arányban kísérik végig a fiatal páciens gyerekkorát, illetve megmaradnak-e felnőttkorra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 27 12:00:00/