Ötéves korig volna szükség a kancsalság szűrésére
A szakemberek szerint fontos volna, hogy ötéves korig felfedezzék és kezeljék, ha egy gyerek kancsal, mivel csak így kerülhető el a tartós látásvesztés.
A U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nevű, elsősorban megelőző tevékenységeket értékelő szakmai szervezet szerint fontos volna, hogy ötéves koráig minden gyerek szűrésen vegyen részt, s így elkerülhető legyen a későbbi, kancsalságból fakadó problémák sora. Ideális esetben a szűrésre 3 és 5 éves kor között kerülne sor.

„A kancsalság – amblyopia – kezelése rendkívül fontos korai gyerekkorban. Ha erre nem kerül sor 6 és 10 éves kor között, annak tartós látásprobléma lehet az eredménye” – mondja Dr. Alex Kemper.

Kancsalság esetén az agy és az egyik szem közötti kommunikáció nem megfelelő. A tünetek között szerepel a keresztbe álló szem, a nem megfelelő mélységérzékelés, sok esetben a nem megfelelő fókusz.

Az óvodás korú gyerekek mintegy 6 százaléka érintettnek számít. Azért fontos már ebben a korban megtenni a szükséges lépéseket a kancsalság kezelésére, mert ilyenkor az agy még fejlődésben van, és így elkerülhető a tartós károsodás.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 06 12:00:00/