Párna segít lassítani a légzést, hogy el tudjunk aludni
Számos korábbi kutatás bizonyítja, hogy a az alvás, a lélegzés és a közérzet mind összefüggnek egymással. Az altatók kora mindenesetre lejárt: egy új, speciális párna segíthet mostantól az inszomniával küzdők légzésének normalizálásában, hogy nyugodtan átaludhassák az éjszakát.
A Somnox névre hallgató, mogyoró formájú párna – amelyre nem ráfeküdnie kell, hanem inkább mellé vagy átölelni – a légzés mértékét méri, és annak alapján hoz létre nyugodt, konzisztens légzésritmust válaszként, azaz úgy érezzük, mintha ő is lélegezne. Ezt a légzésmintát a szervezetünk aztán automatikusan átveszi, így nyugodtan és békésen szunyókálhatunk.

A párna nagy szenzitivitású szenzorok segítségével gyűjt információt, amely alapján megállapítható, hogy épp ébren vagyunk-e vagy alszunk. Ez alapján aztán a készülék mesterséges intelligenciája egy algoritmust készít, amely alapján a személyre szabott kezelésre sor kerülhet.

A légzés szimuláció minden esetben személyre szabott, és az alany saját légzési szabályosságait figyeli. Mindez már csak azért is fontos, mert egyes statisztikai adatok szerint háromból egy felnőtt nem alszik eleget éjszaka, és ez egész életminőségét negatívan befolyásolja.

A Somnox a Delft University munkatársainak találmánya, amelyet mérnökök terveztek, és amely hamarosan a piacra kerülhet reményeik szerint.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 15 09:00:00/