Rengeteget lehet spórolni a vér megfelelő kezelésével a kórházakban
Dollármilliók spórolhatóak meg azzal az új rendszerrel, amelynek segítségével a vér tárolása és felhasználása sokkal praktikusabbá és korszerűvé válhat.

A nashville-i Vanderbilt Egyetem munkatársai 30 százalékkal csökkentették a vérfelhasználást és 2 millió dollárt takarítottak meg pusztán azáltal, hogy a saját maguk által kidolgozott keretterven belül hasznosították a levett vért.


A kutatást vezető Barbara J. Martin hangsúlyozta, hogy a vérátömlesztés mindig számos veszélyt hordoz magában, hiszen megnő a fertőzések, az elnyújtott kórházi tartózkodás, az allergiás reakciók kockázata, de szélsőséges esetben még haláleset is bekövetkezhet.


Martin és kollégái arra a kérdésre keresik a választ, hogyan használható fel mindössze egy egységnyi vér a tünetekkel járó anaemia (vérszegénység) kezelésére a szokásos két egységnyi helyett. Ennek első lépéseként úgy gondolják, hogy eleve csupán egy egységnyi vért érdemes rendelni, és csak szükség esetén módosítani két egységnyire. Sok kórház a szakember szerint megszokás, és nem pedig egyéni szükségletek alapján rendel.


A vörös vérsejt átömlesztések száma csupán ennek a változásnak köszönhetően 30 százalékkal csökkent 2015-ben. a további elemzések során az is kiderült, hogy a műtéteket követően is kevesebb vérátömlesztésre van szükség, mint hitték eddig.


Az új tárolási előírások közé tartozik a megfelelő hőmérséklet kialakítása, azonkívül fontos az is, hogy a személyzet egyes tagjai a különféle vérrel kapcsolatos termékekért felelősséget vállaljanak, és ők intézzék a rendelést és a tárolást.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 29 16:00:00/