Rosszabbul alszunk a légkondi mellett?
Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint a légkondicionálók alvás közben stimulálják az ember szervezetét és befolyásolják az alvási körülményeket még akkor is, ha olyan alacsony fokra vannak állítva, hogy alig érezhető a légáramlás. Vagyis úgy tűnik, a légkondicionálók negatív hatással vannak az alvásminőségre annak ellenére, hogy az ember látszólag jobban érzi magát tőlük.
A kutatást vezető Kazuyo Tsuzuki, a Toyohashi Műszaki Egyetem munkatársa csapatával egy kísérlet során két külön szobába osztotta be az alanyokat, akik ugyanolyan hőmérsékleten aludtak, ám a légkondicionálót mindkét szobában más erősségűre állították, majd EEG segítségével mérték, hogy ki milyen mélyen alszik, illetve milyen a testhőmérsékletük.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a magasabb erősségű légkondicionáló mellett a megkérdezettek mind alvás közben, mind ébren hűvösebbnek érezték a hőmérsékletet, sem a kényelemérzetükben, sem az alvásuk minőségében, sem a testhőmérsékletükben nem mutatkozott eltérés a két csoport között. A vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy az erősebb fokokaton fújó légkondicionáló mellett az alanyok többet mozgolódtak álmukban, gyorsabb volt a szívritmusuk és gyakrabban ébredtek fel, vagyis a légkondicionáló lényegében negatívan hatott az alvásminőségükre.

A vizsgálat további részleteiről az Energy and Buildings című lap decemberi számában olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 22 09:00:00/