„Rövidlátó sejtet” fedeztek fel a retinán
A világon több, mint egy milliárd ember rövidlátó, az előfordulási gyakoriság pedig folyamatosan nő, és egyértelmű összefüggést mutat azzal, hogy mennyi időt töltenek belső terekben a gyermekek.
Az újonnan felfedezett retinasejtek – rendkívül érzékenyek a fényre – felelősek a szem növekedéséért és fejlődéséért. Ha a sejt a szemnek azt az utasítást küldi, hogy hosszúra nőjön, a képek nem a retina középpontjába vetülnek, mely rövidlátáshoz és egy életen át tartó szemüveg vagy kontaktlencse viseléshez vezet. A sejt működési zavara összefügg az időmennyiséggel, melyet a gyermek a lakásban, a természetes fénytől távol tölt.

A sejteket a mesterséges fény spektruma túlstimulálja, mely károkhoz vezet. „A szem növekedése nagyon precízen időzített. Egy megfelelő időpontban meg kell állnia gyermekkorban.” – magyarázza Greg Schwartz, a kutatás vezetője, a Northwestern University Feinberg School of Medicine szemész adjunktusa.

Hogyan vezet rövidlátáshoz a túl sok benn töltött idő?

A beltéri fény spektruma piros / zöld kontrasztú, ami aktiválja azokat a fotoreceptorokat, melyek egy mesterséges kontraszttal megegyező képet vetítenek a retinára. A felfedezett sejteket – melyeket a kutatók ON Delayed retinális ganglion sejteknek neveztek el – ez a mintázat túlstimulálja, túlzott növekedést és rövidlátást eredményezve.

A kutatók következő célja a sejtet kódoló gén azonosítása. A gén azonosítása új terápiás lehetőségeket nyithat meg: a vakság gépterápiás kezelését, és a mesterséges retina protézisek funkciójának javítását.

A tanulmányt a Current Biology c. lapban publikálták.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 24 16:00:00/