Rövidtávú vesekárosodást okozhat a maratoni futás
A maratoni futás olyan szintű fizikai stresszt jelenthet a sportolók számára, hogy a rövidtávú vesekárosodás sem ritka. Noha a vizsgált futók veseműködése rendszerint két nap alatt helyreáll, felmerül a kérdés, hogy milyen egyéb problémákat okozhat az egyre népszerűbbé váló sportág.
Az Egyesült Államokban több mint félmillió ember vett részt maratoni futásokon csak 2015-ben. Noha több korábbi kutatás is bizonyította, hogy a kemény fizikai megterhelés – ideértve a bányászatot, az aratást és a katonai kiképzést – meleg időben árthat a veséknek, a maratoni futás hatásairól keveset tudunk e téren.

A Yale Egyetem munkatársai a 2015-ös hartfordi maraton versenyzőit vizsgálták. A szakemberek vér- és vizeletmintát gyűjtöttek a megpróbáltatások előtt és után: elemezték a szérum kreatinin szintet, a vesesejteket mikroszkóp alatt, illetve a fehérjéket a vizeletben. Kiderült, hogy a versenyzők 82 százaléka egyes stádiumú akut vesesérülést szenvedett a futás után: ez az az állapot, amikor a vesék nem választják ki a salakanyagot a vérből.

„Úgy tűnik, a vese úgy reagál a hosszútávfutásból fakadó fizikai stresszre, mintha sérült lenne. Ilyesmi történik a vesével akkor is, amikor a kórházban a betegek sebészeti beavatkozás során néznek szembe komplikációkkal” – mondja a kutatást vezető Chirag Parikh.

A jó hír, hogy a probléma két nappal később megszűnik, de ettől még további vizsgálatokra van szükség a maratoni futás hosszútávú hatásainak feltérképezéséhez.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 06 12:00:00/