Semmelweis Ignác munkája ma is példaként szolgál
Semmelweis Ignác munkája, kitartása máig ható és példaként szolgál az ágazat dolgozóinak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Debrecenben, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Semmelweis-napi ünnepségén.

 Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: Semmelweis Ignác olyan ember volt, aki nagyon hitt valamiben, és senki nem tudta eltántorítani attól a hitétől, hogy embereket, életeket, anyákat mentsen meg. 
    Az államtitkár elmondta: a 2007 és 2013 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban a kormány több mint 500 milliárd forintot fordított az ország egészségügyi intézményeinek infrastrukturális fejlesztésére, döntően a vidéki intézmények körülményei javultak ebből a pénzből.
    Idén csaknem 200 milliárd, jövőre több mint 220 milliárd forint pluszforrás jut az ágazatnak - tette hozzá. 
    Tájékoztatása szerint a következő egy évben három fő terület kap prioritást az egészségügyben: a legtöbb forrást, mintegy 30 milliárd forintot az alapellátás fejlesztésére, a népegészségügyre és a betegbiztonság javítására fordítják. Példaként említette, hogy még idén mintegy 8 milliárd forintos keretösszegben pályázhatnak az intézmények alapvető, de nagyon fontos eszközök, a többi között kézfertőtlenítők beszerzésére.
    A debreceni Kenézy kórház július elsejével a Debreceni Egyetem egyetemi kórházaként működik tovább. Ónodi-Szűcs Zoltán a januárban kezdődött és most véget érő folyamattal kapcsolatban megjegyezte: az integráció nem pénzügyi és nem hatalmi kérdésekről, hanem a betegbiztonságról szól. 
    Az egyesülést az országban egyedülállónak nevezte, azt mondta: korábban Pécsen és Szegeden a beolvadással együtt megszűnt a kórház, Debrecenben viszont a továbbiakban Kenézy Gyula Egyetemi Kórház néven működő intézmény megtartja hatékony ellátófeladatát, és minél nagyobb szerepet kell vállalnia az orvostanhallgatók képzésében is. 

Forrás MTI.hu Fotó wikipédia

2017 JÚL 01 14:45:00/