Sokan hiszik, hogy a gluténmentes étrend egészségesebb
Egyre több ember követi a gluténmentes diétát, miközben a lisztérzékenység épp ugyanolyan gyakori napjainkban, mint néhány évvel korábban volt.
A JAMA Internal Medicine című szaklapban publikált kutatás szerint nem csökken a lisztérzékenyek száma a gluténmentes étrend népszerűsége ellenére sem. A Rutgers New Jersey Medical School munkatársai 2009 és 2014 közötti adatokat elemeztek, amelyek során 22 278 hat éven felüli személynél ellenőrizték vérvétel útján a lisztérzékenységet. Majd egy interjú során a gluténmentes diétára vonatkozó kérdések is előtérbe kerültek.

Kiderült, hogy a résztvevők 0,69 százaléka (106 ember) küzd lisztérzékenységgel, míg 1,08 százalék állította, hogy gluténmentes diétát követ, noha lisztérzékenységről esetükben szó sem volt.

Ezek a számok szépen tükrözik az egész Egyesült Államokra jellemző trendet: mintegy 1,76 millió ember küzd lisztérzékenységgel, miközben 2,6 millió ember folytat gluténmentes diétát.

A szakemberek szerint a két adat között azért érdekes az összefüggés, mert a csökkentett gluténbevitel jó eséllyel hozzájárul a lisztérzékenység kialakulásához. Elképzelhető, hogy a gluténmentes trend terjedését az okozza, hogy sokan azt hiszik, ez egy egészségesebb étrend, miközben sokan saját magukat diagnosztizálják – helytelenül – gluténérzérzékenységgel.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 13 12:00:00/