Sokan nem szedik az orvos által rendelt magas vérnyomás elleni gyógyszereket
Csupán az orvoshoz forduló páciensek 20 százaléka szedi rendszeresen az orvos által felírt magas vérnyomás elleni gyógyszereket – derül ki egy friss holland kutatásból.
A cikk kapcsán az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) is kiadott egy közleményt, amely szerint további 20 százalék egyáltalán nem szedi a felírt gyógyszert. Ennek eredményeként aztán gyakran előfordul, hogy költséges és bonyolult kezelésekre kerül sor, különféle specialistákhoz járnak, és nem értik, miért tart sokáig kilábalni a mélypontról.

„A rezisztens hipertónia voltaképpen olyan állapot, amikor a páciensnek magas a vérnyomása, hiába szed három vagy akár annál több gyógyszert is. Ezt a betegséget gyakran akkor is azonosítják, amikor a páciens a valóságban nem szedi a felírt gyógyszereket, és ez még több komplikáció forrása” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Peter Blankestijn.

A kutatás során a szakemberek azt nem vizsgálták, hogy mi történik az orvosi utasítást nem követő betegekkel, hanem inkább az agy és a vese közötti idegek rádióhullámokkal és ultrahanggal történő elpusztításának jótékony hatására voltak kíváncsiak.

A felmérés során 95 olyan pácienst vizsgáltak, akik átestek az említett kezelésen, míg csupán 44-en szedték továbbra is a gyógyszereiket. A kutatók megállapították, hogy a procedúra semmivel sem hatékonyabb, mint a rezisztens hipertónia hagyományos kezelési módja. Akárhogy is, minden esetben kulcsfontosságú volt, hogy a páciens kövesse az orvos utasításait.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 12 12:00:00/