Budapest, 2018. március 29., csütörtök (MTI) - A cukorbeteg emberek életének könnyítésére, különböző képzések szervezésére és érzékenyítő programok indítására, oktatására kötött stratégia megállapodást a kormány a cukorbetegeket képviselő két szervezettel csütörtökön, Budapesten.

 A megállapodást Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Kempler Péter, a Magyar Diabétesz Társaság (MDT) elnöke és Hnatyszyn György, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ügyvivője látta el kézjegyével.
    Novák Katalin a megállapodásokról elmondta, az elmúlt időszakban is jelentős lépések történtek a diabétesszel élők életének könnyítésére, de - ahogy fogalmazott - rengeteg még az előrelépési lehetőség.
    Ezek közé tartozik a prevenció segítése, a köznevelési rendszerben a pedagógusi érzékenyítés, vagy a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek és a vércukor-ellenőrzésre szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése annak érdekében, hogy a betegterhek csökkenjenek - ismertette.
    Az államtitkár szerint fontos a kormány és a szakmai szervezetek közötti megállapodás, hiszen az mindig előremutató és segíti az együtt gondolkodást.
    Megjegyezte, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségről az általános tudás még mindig viszonylag alacsony, azonban sok honfitársunk küzd ezzel a betegséggel, így sok család is érintett.
    Nyitrai Zsolt szerint is fontos a kormány és a szakmai szervezetek közötti együttműködés, hiszen Magyarországon 770 ezer diagnosztizált beteg él, azonban a becslések szerint a cukorbetegségben érintettek száma elérheti az 1,2 milliót.
    Kempler Péter, az MDT elnöke az aláírás után arról beszélt, hogy világszerte, így Magyarországon is egyre több a cukorbeteg, számuk az utóbbi három évtizedben megháromszorozódott.
    Mint mondta, a 2-es típusú cukorbetegség "egy alattomos, alamuszi betegség", hiszen lehet valakinek nagyon magas a vércukorszintje, előfordulhat, hogy tünete még sincs. Kiemelte azonban, a betegség szövődményei súlyosak, nagyban rontják az életminőséget. 
    A diagnosztizált betegek 90 százaléka 2-es típusú cukorbeteg, és fontos, hogy ők hozzájussanak a korszerű terápiákhoz és a különböző mérőeszközökhöz. "Itt elsősorban nem százmilliárdokról van szó, sok esetben szervezési kérdésekről" - fogalmazott a professzor. 
    Hnatyszyn György, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ügyvivője arról beszélt, hogy a 13 évvel ezelőtt alakult szervezet fő célkitűzése az volt, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és korai felismerésének fontosságára. 
    Kitért arra, hogy szervezetükhöz az utóbbi években sok család fordult, mert a cukorbeteg gyereket nem vették fel óvodába, vagy az iskolai élete lett nehezebb, mert a pedagógusok sok esetben nincsenek annak az ismeretanyagnak a birtokában, hogyan kell egy cukorbeteg gyermeket gondozni.
    Éppen ezért dolgozták ki a cukorbeteg gyermekek integrációjának segítése érdekében a Belevalók programot, illetve évek óta együttműködnek az ELTE tanító- és óvóképző karával, melynek végzős hallgatóit részesítik képzésben részesítik  - mondta az ügyvivő.

MTI

2018 ÁPR 06 06:07:00/