Stresszmentes életetre vágyik? Vigyázzon a mellékveséjére!
Akiket túlságosan megvisel a stresszes hétköznapok elviselése és sokkal fáradtabban kelnek fel reggelente, mint ahogyan azt normál esetben kéne, bizony esélyes, hogy alacsony kortizolszinttel, vagy mellékvese fáradtsággal küzdenek.  

Akiket túlságosan megvisel a stresszes hétköznapok elviselése és sokkal fáradtabban kelnek fel reggelente, mint ahogyan azt normál esetben kéne… bizony esélyes, hogy alacsony kortizolszinttel, vagy mellékvese fáradtsággal küzdenek.


A mellékvese nagyon fontos kis szervünk, hiszen az termeli az adrenalint és a stressz-tűréshez nélkülözhetetlen kortizolt. A kortizol nagy nyomás hatására több glükózt szabadít fel a szervezetben, aminek segítségével könnyebben viseljük a stresszt, terhelést. Az adrenalin pedig vért pumpál a szívbe, megugrik a vérnyomásunk és első sorban a túlélési funkciókat pörgeti fel, azaz, ha olyan szituációban találjuk magunkat, megnöveli a teljesítőképességünket, hogy elmenekülhessünk, vagy megvédhessük magunkat.


Amikor a mellékvese kifárad, nem tud megfelelő mennyiségű kortizolt termelni a túlzott és állanó stressz nyomására. Az ember nem ekkora mértékű rohanásra lett kitalálva, ahogyan a mellékvese sem… a mellékvese ahhoz szokott hozzá, hogy időszakonként jön egy olyan nyomás, amikor kortizolt kell előállítania. Ha ez a nyomás állandósul, a mellékvese egyszerűen kifárad, ami később súlyos problémákhoz vezethet és csak orvosi ellenőrzés alatt tud a beteg létezni.


Nagyon nehéz megállapítani, hogy alacsony-e a kortizol szint, mivel az állandóan változik, minden napszakban.



Forrás: www.egeszsegmagazin.hu - Foto: Flickr
2016 MÁR 05 10:12:42/