Süketséget okozhat a vashiányos vérszegénység?
A vörösvérsejtek és a vas alacsony szintje, melyek a vashiányos vérszegénységre jellemzők, kapcsolatba hozhatók a hallásvesztéssel, derül ki egy nemrégiben a JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery című kiadványban megjelent kutatásból. Az eredmények szerint az anémiával küzdő emberekben kétszer nagyobb a halláscsökkenés esélye, mint az egészséges populációban.
A vérszegénység a hallásvesztés két típusával mutatott összefüggést: az egyik a szenzorineurális, a másik a kombinált szenzorineurális és vezetéses halláscsökkenés. Az előbbi során a belsőfül, vagy az onnan az agy felé tartó ideg sérül, míg vezetéses hallásvesztésnél a hang vezetése nem elég hatékony a középfülhöz vezető úton. A kombinált csökkenés a kettő keveredése során jön létre.

A szenzorineurális halláscsökkenés általában maradandó, s ez az a pont, ahol visszatérünk a jelenlegi tanulmányra. Amennyiben a vashiányos anémia szerepet játszik a betegség kialakulásában, lehetséges, hogy a kórkép korrigálásával javítható a hallás is.

„Jelenleg nincs egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy a vashiányos anémia kezelésével javulni fog a hallás” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Kathleen Schieffer, a Pennsylvania State University College of Medicine végzős diákja. „Az eredmények csak egy lehetséges összefüggésre mutatnak rá, az ok-okozati kapcsolat nem egyértelmű.” A belső fül nagyon érzékeny a vérben található anyagok szintjének változására, így lehetséges, hogy az oxigénhiány negatívan befolyásolja a belső fül működését.

A kutatók több mint 300.000 amerikai felnőttet vizsgáltak, akiket 2011 és 2015 között hallásvesztéssel diagnosztizáltak. Legtöbbjük nő, életkoruk 21 és 90 életév között mozgott, átlagosan 50 év volt.

„A populáció 1,6%-ának van átlagosan halláscsökkenése, miközben a vashiányos anémiás betegek 3,4%-ára igaz ez” – magyarázta Schieffer. A betegség típusát is figyelembe véve, a vérszegény betegek szenzorineurális kórképre való hajlama 82%-kal bizonyult magasabbnak, míg a kombinált esetén 2,4-szeresére emelkedett a rizikó.

„A vas egyértelműen szükséges a hallórendszer normális működéséhez, mint sok más szerv funciójához is” – nyilatkozta Peter Steyger, fül-orr-gégész specialista Oregonból. „Alacsony szint esetén a fül szőrsejtjei zavart szenvednek, és elpusztulnak. A többi szervtől eltérően, ha a szőrsejtek károsodnak, funkciójuk nem állítható helyre. Egy egészséges, egyensúlyban lévő diéta a teljes jólét, így a fül egészségének is a feltétele” – tette hozzá Steyger.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 09 16:00:00/