Szednek-e gyógyszereket a Mount Everestet megmászók?
Kezdetektől fogva ellentmondásos témának számít, hogy a Mount Everest megmászására vállalkozók szedjenek-e különféle gyógyszereket annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel teljesítsék küldetésüket sikeresen.
A High Altitude Medicine & Biology című szaklapban publikált anyagban a szakemberek arról kérdezték a hegymászókat, hogy szednek-e valamilyen gyógyszert, hogy könnyebben alkalmazkodjon szervezetük a magaslati körülményekhez és az abból fakadó oxigénhiányhoz.

Mindebből kiderült, hogy a hegymászók kevesebb, mint fele szed gyógyszereket a mászás során. A leggyakoribb gyógyszer az acetazolmid, ami a magaslati levegő miatti rosszullétet segít elkerülni. A gyógyszernek ilyen esetekben a magaslati betegség elkerülése ész alvásminőség segítése a célja, magát a teljesítményt nem fokozza (tehát nem nevezhető doppingszernek), és rekreációs célra sem használható (azaz nem “lazulás” miatt veszik be).

Bár számos pletyka látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy sokan teljesítményfokozás érdekében szednek gyógyszereket, a kutatás ezt nem látszik igazolni. Ugyanígy a rekreációs faktor sem szerepel a célok között.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 27 09:00:00/