Szenvednek azok a diákok, akiket túlsúlyuk miatt közösítenek ki társaik
Azok a hatodikos általános iskolás diákok, akiket diszkrimináció ér túlsúlyuk miatt, súlyos érzelmi megrázkódtatást élnek át, és több problémával küzdenek nyolcadikos korukban – derül ki egy friss kutatásból.

A Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology című szaklapban publikált anyag szerint a tudatosságot segítő kampányoknak nem csak a túlsúlyos gyerekek érzelmi problémáinak megoldásaira kell irányulniuk, hanem az is fontos, hogy a diszkriminatív magatartást tanúsító kortársakat is megszólítsák.


„Általános tévhit, hogy mindenki szorong, aki túlsúllyal küzd, holott a jelek szerint az igazság az, hogy a kortársak negatív, bántalmazó magtartása az, ami a problémát okozza” – mondja a kutatást vezető Jaana Juvonen, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.


A szakember szerint a problémák különösen akkor válnak súlyossá, amikor a gyerek az általános iskola felső tagozatába kerül, ami egy kimondottan érzékeny időszak minden kiskamasz életében.

A szakemberek 5128 diákot vizsgáltak 26 általános iskolából. A túlsúlyos gyerekeket rendszeresen megkérdezték arról, hogy milyen negatív diszkriminációt tapasztaltak a súlyukkal kapcsolatban, illetve milyen emocionális stabilitásnak örvendhettek hatodikos és nyolcadikos koruk között.

Kiderült, hogy a diákok harmada találkozott már súllyal kapcsolatos diszkriminációval hetedikes koráig, ráadásul a lányok esetében ez lényegesen súlyosabb probléma, mint a fiúknál.


Egyértelművé vált, hogy az érzelmi problémák mellett fizikai tünetek is jelentkeztek: sokan a kiközösítéssel járó megrázkódtatás miatt rosszulléttel, hányingerrel, rossz étvággyal, fejfájással és általános fáradtsággal is küzdöttek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 21 16:00:00/