Szívizomsejtek regenerálódása szívinfarktus után – lehetséges?
A Gladstone Institutes kutatói két anyagot is azonosítottak, melyek a hegszövet egészséges szívizommá alakulását segítik elő. A tanulmány segíti a szívelégtelenség új és hatásos gyógymódjának keresését.
A Gladstone Institutes kutatói két anyagot is azonosítottak, melyek a hegszövet egészséges szívizommá alakulását segítik elő. A tanulmány segíti a szívelégtelenség új és hatásos gyógymódjának keresését.

A szívelégtelenség 5,7 millió amerikait érint, az országnak évente 30,7 milliárd dollár költséget okozva úgy, hogy nincsen gyógymódja. A szervezet képtelen a sérült szívizom regenerálására. A kutatók a sejt reprogramozását vizsgálták annak reményében, hogy egy bizonyos típusú felnőtt sejtet más sejtté át tudnak alakítani.

Egerekben mindössze három transzkripciós faktor szükséges egy kötőszöveti sejt szívizommá programozásához (szívroham után kötőszövet alkotja a sérült szívizom helyén a hegszövetet). A Gata4, Mef2c és a Tbx5 (GMT) a három faktor, mely ezekben a sejtekben a megfelelő géneket kapcsolja be illetve ki, ezzel a szív regenerációját lehetővé téve. Azonban a technika nem száz százalékos: a hegszövetet alkotó sejtek 10%-a alakul csak át teljesen izommá.

A Circulation című kiadványban közölt kutatás során 5500 anyagot teszteltek a folyamat javítására, melyből kettőnél tapasztaltak pozitív eredményt. „A korábbi eredmények is nagyon biztatók, azonban még hatékonyabbak lehetünk” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Deepak Srivastava, M.D., a Gladstone Institute of Cardiovascular Disease igazgatója.

Az első kémiai anyag egy növekedési faktort gátol, mely segíti a sejtek növekedését és osztódását. A másik egy fontos reakcióutat blokkol, mely a szív fejlődés szabályozásáért felelős. A két anyag GMT-vel való kombinációja során a kutatók sikeresen regenerálták a szívinfarktuson átesett egerek szívét, mely utána kiválóan működött.

„A szívelégtelenség sok embert érint világszerte, és még mindig nem találtuk meg a tökéletes gyógymódot” – nyilatkozta Tamer Mohames, PhD, a kutatás első szerzője. „Reméljük, hogy a génterápia és a gyógyszerek kombinációjával jobb kezelést tudunk nyújtani a betegeknek.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 16 16:00:00/