Szívmegállás után gyakoriak a kognitív problémák
A szívmegállásból felépülő betegek fele tapasztal zavarokat kognitív funkciói, például a memória és a figyelem működésében - állítja a Lund egyetem legújabb tanulmánya. Érdekes módon azonban, a kontrollcsoport vizsgálatával az is látható, hogy ezeket a problémákat nem feltétlenül a szívmegállás során az agyban fellépő oxigénhiány idézi elő.  
A tanulmány elkészítéséhez 950 szívmegálláson átesett beteget vizsgáltak a kutatók: a csoport fele 6 hónappal a szívmegállás után meghalt, a többieket pedig kognitív teszteknek vetették alá. Mind a betegeket, mind a hozzátartozóikat kérdezték a kognitív működésben tapasztalható változásokról. A kontrollcsoportot szívrohamot átélt betegek alkották. 

A kutatók azt várták, hogy jelentős különbségeket fognak felfedezni a szívmegálláson és a szívrohamon átesett betegek között, hiszen az utóbbiak agyának oxigénellátása nem szűnt meg a roham alatt; az eredmények szerint azonban nagyon hasonló változások mutathatók ki mindkét csoportnál. A kutatók ezért arra jutottak, hogy a kognitív problémák hátterében többféle, a szív működésével öszefüggésben jelentkező zavar is állhat, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és koleszterinszintet.


Forrás: sciencedaily.com
2015 ÁPR 17 17:32:00/