Budapest, 2018. szeptember 25., kedd (MTI) - A szervadományozás és a szervátültetés fontosságára hívják fel a figyelmet a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap programjai szeptember 29-én, szombaton a fővárosban - mondta Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke.

A világnapot 2005-ben kezdeményezte az Európa Tanács, és Magyarországon 12. alkalommal rendezik meg - fűzte hozzá.
    Elmondta: a rendezvény a MoM sportközpontban kezdődik, ahol olimpikonok, transzplantáló orvosok és szervátültetett emberek úsznak majd váltót, délután pedig a mezőgazdasági múzeumban a szeretteiknek adományozó donorokat Pro Vita díjjal tűntetik ki. A donorok emlékére a múzeumtól 19 órakor fáklyás séta indul a Hősök terére - tette hozzá.
    Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy Magyarország európai összehasonlításban a középmezőnybe tartozik a donáció tekintetében, és az elmúlt néhány évben körülbelül harminc százalékkal emelkedett az elhunytból történő transzplantációk száma. Tavaly 150 donorból történt szervkivétel, ez 450 életmentő átültetésre adott lehetőséget.

MTI

2018 SZE 29 06:25:00/