Szülés utáni hangulatzavarok
A szülés valódi „rite of passage” („beavatás”), amely során a gyermekkorból az anyaszerepbe való átlépést társadalmi normák, megnövekedett elvárások, sőt akár tabuk is befolyásolják.
Az elvárások, miszerint a baba megszületése az élet legboldogabb pillanata, nem mindig egyeznek az anya érzéseivel, aki ezért bűntudatot, önvádlást érezhet. A szülés utáni depresszió (post partum depresszió – PPD) előfordulása az átlagnépességben 10-15 %. Leggyakrabban a szülést követ első hat hónapban alakul ki, de akár a gyermek 2 éves koráig kezdődhet. Tünetei megegyeznek az élet bármely más szakaszában észlelt major (súlyos) depresszió tüneteivel, ugyanakkor elismerését nehezíti, hogy a tünetek részben azonosak a szülést követően gyakran észlelhető általános panaszokkal: fáradtság, alvászavar, étvágyváltozás. A PPD-ben szenvedő nők nehezen kérnek segítséget, a legsúlyosabb szövődményként akár öngyilkossággal és csecsemőgyilkossággal is számolni kell, emiatt kiemelt figyelmet érdemel. Kimutatható, hogy a PPD-ben szenvedő anyák gyermekeinek IQ-ja átlag 4 ponttal alacsonyabb az egészséges anyák gyermekeihez viszonyítva. Jellemző, hogy a gyermekek verbális fejlődése késik, pszichomotoros és kognitív fejlődésük zavart lehet, gyakori a diszlexia, diszkalkulia és egyéb tanulási zavarok. 
Számos tényező ismert, amely a perinatalis (születés időszaka körüli) depresszió és/vagy szorongás előfordulását megsokszorozza, vagy éppen ellenkezőleg, az ellenálló képességet növeli. Ezek a faktorok biológiai (genetikai és hormonális), valamint pszichológiai okok, a szociális háttérből és életmódból adódó természetűek lehetnek.


Szóljon hozzá!

Olvassa el mit írtak olvasóink és írja meg véleményét!
Forrás: Orvosi Hetilap, 2011. 152. évf. 23. szám 904-905. old.