Tényleg alacsony a D-vitamin szintünk?
Sokat beszélünk a D-vitaminról. És jó okkal, hiszen pont amikor új erényeket tulajdonítunk neki, egy tanulmány arra mutatott rá, hogy 10-ből 8 francia D-vitamin hiányos. Miről is van szó valójában? Kik azok, akiknek gyógyszeres formában kell D-vitamint szedniük?

Honnan származik a D-vitamin?

Két eredete van: elsősorban napozásból és kisebb mértékben élelmiszerekből származik. A bőrön keresztül szintetizálódik az ultraibolya sugarak hatására (UVB). A tányérunkban, állati és növényi eredetű D-vitamint találhatunk. Minden esetben a vékonybélben szívódik fel az epe-sók segítségével. A D-vitamin akkor átmegy a véráramba, ami a májba juttatja, ahol először alakul át, és tartalékot képez. Majd a vesékhez jut el, amik létrehozzák az aktív formáját a szervezetben.

Mindenki ugyanannyit termel?

A napon töltött időtől és az élelmiszertől függ. Télen nagyon kevés D-vitamint termel a testünk, különösen, ha sötét a bőrünk.

Ezen túlmenően, az idősek kevesebbet termelnek, viszont gyorsabban bomlasztják le és kevesebb receptorral bírnak. Nem meglepő, hogy gyakran szenvednek D-vitamin hiányban. Az elhízott emberek szervezetében is kevesebb a D-vitamin, mivel a zsírszövet felfogja. Végül van néhány ritka betegség gyakran genetikai, ahol az előállításában és/vagy a felhasználásában zavar van.

Mire használjuk a D-vitamint?

A D-vitamin valójában egy hormon „előfutára”. Az aktív formájának a termelése a szükséglet szerint történik. Fő feladata, hogy elősegítse a kalcium felszívódását, ami elengedhetetlen csontok egészséges fejlődéséhez. Ezért lesznek angolkórosak azok a gyerekek, akik D-vitamin hiányban szenvednek. Amióta cseppek formájában előírják a D-vitamin szedését ez a betegség megszűnt.

A D-vitamin hiányos idősek csontritkulástól szenvednek és izmaik is gyengülnek, ami eséshez és töréshez vezet. Mivel a D-vitamin az izmokat is erősíti.

Miért beszélünk többet róla? Több amerikai tanulmány azt mutatta, hogy az elégtelen D-vitamin szint és bizonyos rákos megbetegedések (vastagbél, mell) előfordulása között kapcsolat van. De az is kérdéses, hogy azok az emberek, akiknek több D-vitamin van a szervezetében és kevesebb a rákos megbetegedésük nem olyanok, akik egészségesebbek, többet sportolnak, többet mozognak... Tehát, ezek a megfigyelések még nem bizonyíték erejűek.

Más tanulmányok arra utalnak, hogy kapcsolat van a D-vitamin és a fertőzések és az autoimmun betegségek (ízületi gyulladás, Crohn-betegség, ...) között.

Csak az 1-es típusú diabétesz és a D-vitamin közötti kapcsolatot elég alátámasztott: azoknál a gyerekeknél, akiknek életük első évében alacsony a D-vitamin szintjük nagyobb valószínűséggel alakul ki az 1-es típusú diabétesz a serdülőkoruk közeledtével.

Honnan tudjuk, hogy elég D-vitamin van a szervezetünkben?

Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk egy vérvizsgálat. De a Csontritkulás Kutatás és Információ Csoport szakértői szerint, ez a vizsgálat nem szükséges mindenkinek. 55-60 év után, a hiány gyakori. Ezért helyénvaló, ellenőrzés nélkül D-vitamint szedni a téli időszakban. Adagolása bizonyos helyzetekben szükséges: minimális trauma miatti törés után, vagy ha egyáltalán nincs napon az illető...

Bizonyos betegségek esetén is kell D-vitamint szedni (vese betegsége, antiepileptikumok szedése vagy egyéb hosszú távú betegség mellett) ...

Azonban nem kell aggódni. Ha a nyár folyamán, eleget napozott a szezonnak megfelelő öltözetben (az arc, a karok és a lábak csupaszon), ha napos helyre ment nyaralni, van elegendő D-vitamin tartaléka egész évre.

Kinek kell gyógyszer formájában kiegészítés?

A gyermekek születéstől 4 éves korig, a terhes nők, akik a télen vagy tavasszal szülnek. Mert a terhesség utolsó hónapjaiban keveset voltak napon. Az orvosok felírják az időseknek, és egyre gyakrabban az ötvenen felüli nőknek, akik városban élnek és irodában dolgoznak, valamint az ágyhoz kötött betegeknek és azoknak, akik nem mehetnek napra. A mellrákkal kezelt nőket gyakran eltiltják a napozástól. A fátylat viselő nőknek és a kamaszoknak, akik folyamatosan a kapucnijuk alá bújnak, ajánlott a D-vitamin szedése.

Hogyan kell szedni?

Bizonyos étrend-kiegészítőkben is található D-vitamin, kis adagban. Ez azonban nem elég, ha tényleg szüksége van pótlásra. Azonban jobb az orvos utasítását követni, mert túl sokat sem szabad bevenni. Cseppek, ampullák, napi, heti vagy havi dózisban... mindegy! Csak az éves adagolás nem ajánlott. Jobb a D-vitamint étkezés közben bevenni és nem éhgyomorra.

Káros lehet a túl sok D-vitamin?

Túladagolása a szív-érrendszeri eseményekhez (szívroham), magas vérnyomáshoz és veseproblémákhoz (számítás) vezethet. Ezért nem szabad D-vitamint szedni, ha elegendő van szervezetünkben. Azonban nem világos mi az a dózis, amelynél fennáll a túladagolás veszélye. Jelenleg kísérletek folynak, hogy néhány esetben (pl: rheumatoid arthritis), nagyobb adag D-vitamin szedése nem lehet-e ... érdekes és jól tolerálható.

D-vitamin igény korosztályonként:

Ez a napi adag, amivel rendelkeznünk kell (a tartalékainkból merítve). Nem ezt az adagot kell naponta bevenni:

- 4 éves korig: 20 mikrogramm / nap

- 4 és 75 év: 10 és 15 mikrogramm / nap

- 75 év után: 20 mikrogramm / nap

Milyen a megfelelő arány?

A vérvizsgálat a D-vitamin tartalék (25-hidroxi-D) arányát mutatja.

- Kevesebb, mint 10 ng / L (nanogramm literenként): ez nagyon alacson. Pótlás elengedhetetlen.

- 10 és 20 ng / l-es alacsony. Pótlás ajánlott.


Forrás: topsante.com