Tényleg mindig műteni kell az epeköveket?
Az epehólyag eltávolítás nem mindig szükséges az epekő okozta hasnyálmirigygyulladás esetében – derült ki egy nemrégiben a The American Journal of Gastroenterology című kiadványban megjelent kutatásból.
Hasnyálmirigygyulladás alakul ki, amennyiben az epekő beékelődik a hasnyálmirigy elvezető csövébe, s elzárja azt, ezzel akadályozva az enzimek kijutását a mirigyből. Ezen enzimek így a hasnyálmirigyben aktiválódnak, annak fájdalmas gyulladását okozva. A betegség kezelését a 30 napon belül eltávolított epehólyag jelenti, a kiújulás megelőzésének érdekében.

A kutatás során több mint 17,000 esetet vizsgáltak az Egyesült Államokban, melyek 2010 és 2013 között történtek. Minden beteg 65 éven aluli volt, és privát biztosítással rendelkezett. A betegek 78%-ánál távolították el az epehólyagot 30 napon belül. Ezen betegek közül kevesebb mint 10%-nál tapasztaltak a későbbiekben újabb hasnyálmirigygyulladást. Azon 3,700 beteg közül, akiknek nem távolították el az epehólyagját 30 napig, 1,200-nál pótolták ezen „elmaradást” 6 hónapon belül. A fennmaradó 2,500 beteg azonban nem esett át a műtéten az elkövetkező 4 év alatt.

Nem teljesen világos, hogy miért alakult ki újra hasnyálmirigygyulladás néhány betegnél, másoknál pedig nem azok közül, akik nem estek át műtéten. További kutatások szükségesek pontosan az ilyen kérdések megválaszolására.

„Ezen eredmények azt sugallják, hogy nem szükséges minden esetben az epehólyag eltávolítása” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Susan Hutfless, a Johns Hopkins University School of Medicine adjunktusa. „Ez nem jelenti azonban még azt, hogy a gyakorlatban ezt javasolt alkalmazniuk az orvosoknak, csupán annyit, hogy az orvoslás fejlődésével érdemes újra gondolni a korábbi hagyományos kezeléseket.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 13 17:00:00/