Tényleg napi nyolc pohár vízre van szükségünk?
A tudomány története során először merül fel a kérdés, hogy vajon valóban napi nyolc pohár vízre (kb. 2-2,5 liter) van-e szükségünk. A Monash University tanulmánya azt a kérdést is felteszi, hogy vajon lehetséges-e a túlivás: vagyis az, hogy egyszerűen túl sok folyadékot veszünk magunkhoz.

A kutatás szerint amikor túl sok vizet fogyasztunk, a szervezet nem dolgozza azt fel teljes egészében, és a folyadék így a testünkben felhalmozásra kerül. „Nem biztos tehát, hogy akkor is innunk kell, amikor erre semmilyen ingerenciát nem érzünk. Elképzelhető, hogy a szervezetünk egyszerűen jobban tudja, hogy mennyi folyadékra van szüksége, és túl sok víz esetén a nyelés is nehezebbé válik” – mondja a kutatást vezető Michael Farrell.


A szakemberek azt vizsgálták, hogy mi történik akkor, ha önkéntesek arra érnek, hogy két esetben fogyasszanak vizet: aktív testmozgás után, amiben leiizzadtak, vagy éppen azért, mert van egy nagy pohár az asztalon, aminek meg kell inni a tartalmát.


Amikor az utóbbi esetre került sor, vagyis a szervezet maga nem kívánta a vizet, most először a tudósok ki tudták mutatni, hogy a nyelés is nehezebbé válik. Az agy ösztönösen korlátozza a test nyelőképességét, mert érzékeli azt, hogy túlivásról van szó. Ezt az fMRI-vizsgálat is bizonyította, mivel az agy nyelésért felelős központjának láthatóan több munkája volt a nyelés során ilyen esetekben.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 17 16:00:00/