Térdsérülés kezelése orrporc segítségével
Svájci orvosok az orrporc sejtjeinek felhasználásával sikeresen kezelték 10 felnőtt sérült térdét. Két évvel az átültetés után a legtöbb betegnek új porc képződött a térdében, melynek köszönhetően csökkent a fájdalmuk, s javult az életminőségük.

„Kifejlesztettünk egy új, ígéretes eljárást az ízületi porc sérüléseinek kezelésére” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Ivan Martin, a Basel Egyetem professzora. Az ízületi porc az a szövet, mely a csontok végét borítja és védi. Amennyiben megsérül a porc, az degeneratív ízületi betegséghez vezethet (például osteoarthritishez). A kutatás eredményei nagyon biztatóak Martin szerint, azonban még több tanulmány szükséges az elterjedéséhez.


„Nagyobb számú beteganyagon is tesztelni kell az eljárást, mielőtt mindennapos kezelésként ajánlhatnánk betegeinknek” – tette hozzá Martin. Az eredményeket The Lancet című kiadványban közölték.

„Az ízületi sérülések kezelése komoly kihívás, melyre még nincsen ún. gold standard eljárás” – nyilatkozta a közlemény kapcsán Dr. Nicole Rotter, az Ulmi Egyetem fül-orr-gégészeti részleg helyettes vezetője.


A kutatás során Martin és társai a betegek orrából porcsejtet gyűjtöttek, melyekből két hét elteltével növekedési hormon segítségével nagyobb mintát növesztettek. Ezután a mintát kollagénmembránra helyezték további két hétre. A növesztett graftot megfelelő alakúra vágták, s a sérült rész helyére illesztették.


Helyi érzéstelenítésben nyerik az orrból a mintát, majd a térd helyreállító műtétje után a betegre 6-8 hét mankózás vár. A teljes felépüléshez néhány hónap szükséges.

Két évvel a beavatkozás után MRI segítségével látható, hogy az új szövet alkalmazkodott a környezetéhez, s nagyon hasonló a természetes porcszövethez a térdben. Kilenc betegnél a térd funkciója is javult a fájdalom pedig csökkent. Egy beteg kiesett a kutatásból új sportsérülések miatt.


Az utóbbi két évtizedben a sebészek már képesek voltak a térdből porcsejteket nyerni, majd azokat laboratóriumban növeszteni, azonban ehhez két műtét szükséges.  Az új kutatás egy kevésbé megterhelő beavatkozást ajánl.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 27 09:00:00/