Terjed a kanyaró Ausztriában
Idén már több mint nyolcvanan kanyarós megbetegedést jegyeztek fel Ausztriában, hatot Bécsben. 
Nemcsak Németországban küzdenek a nagyszámú kanyarós megbetegedésekkel, Ausztriában is igen magas számmal történtek hasonló fertőzések, leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában és Stájerországban.
    
Az elmúlt évben Bosznia Hercegovinából, Horvátországból és Szerbiából került újra kanyaróvírus Ausztriába, szórványosan megbetegedések fordultak elő és kisebb járvány is kibontakozott. 
    
A mostani járványhelyzet arra utal, hogy Ausztriában a vírus ugyan nem kering állandó jelleggel, de évente változó számú megbetegedést eredményez.
    
Múlthéten Stájerországban több esetet is regisztráltak, egy ápoló, aki nem kapott oltást, Grazban fertőződött meg. Egy másik dolgozó, aki szintén elkapta a vírust, további 150 emberrel kerülhetett kapcsolatba, akik közül többen nem kaptak még oltást a betegség ellen. 
    
A tartomány közegészségügyi hatósága további megbetegedésekkel számol, hiszen az oltás ugyan évek óta ingyenes, eddig mégis nagyon kevesen éltek vele. A szakértők járvány kitörésére figyelmeztetnek és a védőoltás mielőbbi beadásának szükségességére hívják fel a figyelmet, hiszen a beoltottak aránya nyolcvan százalék alatt van Stájerországban és az egész országban is.
    
2014-ben Ausztriában 117 kanyaró megbetegedés fordult elő, ebből 26 Bécsben. Legutóbb 2011-ben volt ilyen magas a számuk, amikor 121 esetet regisztráltak, 2012-ben 35-öt, 2013-ban pedig 74-et. 
    
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) felmérése szerint az unióban és a Európai Gazdasági Térség (EGT) harminc tagállamában 2014-ben 3616 kanyarós megbetegedés történt, amely viszonylag kevésnek számít a korábbi évek adatihoz képest, ugyanis 2012-ben 11 ezer, 2013 több mint tízezer esetet regisztráltak.


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: mti.hu
2015 MÁR 15 23:57:31/