Testmozgással a hőhullámok ellen!
Egy friss kutatás szerint a menopauzába lépett nők némi testmozgással sokat tudnak könnyíteni a hőhullámaik okozta kellemetlenségeken, emellett fittebbé is válnak, és a közérzetük is javulni fog.
A spanyolországi Grenada Egyetem kutatói Debora Godoy-Izquierdo vezetésével 234 nőt kísértek figyelemmel, akiknél már legalább egy éve elkezdődött a menopauza. Az alanyok közül 166-an ülő munkát végeztek és korábban nem különösebben mozogtak, közülük a nők fele a szokásos életmódját folytatta, másik fele viszont elkezdett egy húszhetes edzésprogramot. A többiek, akik már korábban is aktív életmódot folytattak, egy külön csoportot alkottak. A húszhetes edzésprogram során a nők hetente háromszor egy órát edzettek, ami aerobik gyakorlatokból, gyors sétálásból és erősítésekből állt. A gyakorlatokat edző vezette, és emellett pszichológiai tanácsadó is segítette az alanyokat.

Húsz hét elteltével az edzésprogramban résztvevő nők súlya enyhe mértékben csökkent, ám ennél lényegesebb eredmény volt, hogy valamennyien fittebbé váltak, javult a vérnyomásuk, mind testileg, mind lelkileg jobban érezték magukat, és a hőhullámok, illetve a menopauzával járó egyéb kellemetlenségek is elkerülték őket. A pozitív eredmények még egy év után is érzékelhetőek voltak náluk, kivéve a súlyvesztést, amit a többség idővel visszanyert. Összességében az edzésprogramban résztvevők fizikai állapota azokéhoz vált hasonlóvá, akik már korábban is aktív életmódot folytattak.

A kutatók szerint a testmozgás hatására azért csökkenek a hőhullámok, mert a mozgás dopamint és szerotonint szabadít fel az agyban, melyek a hangulatot és az alvást is szabályozzák, és általában ezek mennyisége a menopauza idején csökkeni szokott.

A vizsgálat további részleteiről a Menopause című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 23 12:00:00/