Tízből négy napkrém nem elég biztonságos
Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy az Egyesült Államokban forgalomban levő legnépszerűbb naptejek közel fele nem felel meg a biztonsági előírásoknak.

A vizsgálat során az Amazon.com internetes oldalon eladott napkrémek közül azt a 65-öt vették górcső alá a szakemberek, melyek az eladási adatok alapján a felső egy százalékba tartoztak, és kiderült, hogy ezek negyven százaléka nem biztosította az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia által előírt elvárásokat a víz- és izzadságállósággal kapcsolatban függetlenül attól, hogy melyik mennyibe került.


A kutatást vezető dr. Steve Xu, a Chicagó-i Northwestern Egyetem McGaw Orvosi Központjának szakembere némileg meglepődött az eredményeken, és kifejtette, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA) pontos követelményeket támaszt a naptejekkel szemben, ezért a fogyasztók felelőssége, hogy azokat a termékeket vegyék le a polcról, melyek meg is felelnek ezeknek az előírásoknak. Azok a biztonságos naptejek, melyek egyrészt az UVA és az UVB sugárzás ellen is védelmet nyújtanak, másrészt kellő mértékben víz- és izzadságállóak, vagyis akár 40 percnyi fürdőzés után is hatékonyak maradnak.


A JAMA Dermatology című lapban közzétett vizsgálat során Xu és munkatársai az Amazonon megrendelt 65 legnépszerűbb napkrémet tesztelték, melyek 62 százaléka állította magáról, hogy víz – és izzadságálló. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy nem feltétlenül van minden esetben szükség ezekre a jellemzőkre, hiszen ha valaki csupán az otthonától a munkahelyéig kívánja védeni magát, arra egy egyszerűbb napkrém is megfelelő, ám aki egész nap a strandon van, vagy evez, netán fut, vagy triatlonozik, annak nélkülözhetetlen a napvédelem mellett a víz- és izzadságállóság is.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 11 16:00:00/