Pécs, 2019. március 12., kedd (MTI) - Tizenhat új, korszerű lélegeztetőgéppel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE-KK); az új berendezések csökkenthetik a betegek intenzív osztályon töltött napjainak számát - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

 A tájékoztatás szerint a klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetébe került, mintegy százmillió forintból beszerzett új műszerek gyorsíthatják a betegek gépi lélegeztetésről való leszoktatását, könnyítik a páciensek együttműködését a mesterséges lélegeztetéssel.
    Támogatják továbbá a beteg saját légzését, és egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetően a mindennapi gyakorlatban és vészhelyzetben is hatékonyan segítik a kezelőorvosok és nővérek munkáját - idézték a közleményben Bogár Lajos professzort, az intézet igazgatóját.
    A szakember hangsúlyozta azt is, hogy az új lélegeztetőgépek használata jelentősen növeli a betegbiztonságot, ezáltal csökkentheti az intenzív osztályon töltött napok számát a betegek számára.
    A pécsi aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet 16 ágyon lát el súlyos, intenzív ellátást és folyamatos lélegeztetést igénylő betegeket. "Az osztály ágykihasználtsága folyamatosan a maximumot súrolja, különösen influenzás és tüdőgyulladásos időszakokban" - írta a PTE.
    Hozzátették: az eszközbeszerzés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt konszolidációs program keretében valósult meg.

MTI

2019 MÁR 17 06:40:00/