Tízezer nőt hívott meg az ÁNTSZ méhnyakrákszűrésre
A napokban tízezer nő fog meghívást kapni méhnyakszűrésre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ).

    Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás - jelezték.
    A méhnyakszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet az európai méhnyakrák megelőzési hét is. A hazai rendezvénysorozat január 23-án szombaton, Budapesten kezdődik, a programokon az ÁNTSZ szakemberei is előadást tartanak.
    Az ÁNTSZ közlése szerint Magyarországon még mindig magas a méhnyakrák okozta halálozás, az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa, évente négyszázan veszítik életüket ebben a betegségben. Pedig a méhnyakrák kialakulása szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás megfelelő hatékonysággal kezelhető.
    Az ÁNTSZ 2009-ben indította el a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést, 2015-ben egy európai uniós program keretében újabb védőnők szereztek képzettséget a méhnyakszűrés végzésére, és csatlakoztak a szűrést végző védőnőkhöz annak érdekében, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás jelentősen csökkenjen. 
    Jelezték, hogy az OTH irányításával a védőnői méhnyakszűrés országszerte folytatódik. Ennek részeként februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre. Kiemelték, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultaknak ingyenes.


Forrás: mti.hu, fotó: Army Medicine (flicker.com)
2016 JAN 23 17:21:04/