Többszázezer gyermeknél nem diagnosztizálják a magas vérnyomást
A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban több százezer 3 és 18 év közötti gyermek él úgy, hogy nem diagnosztizálták nála a magas vérnyomást, ebből kifolyólag a szükséges kezelésekben sem részesül.
Mindez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek fokozott mértékben vannak kitéve a szívbetegség, a rák vagy a cukorbetegség kockázatának még a felnőttkorba lépésük előtt. Amint arról a kutatást vezető dr. David Kaelber beszámolt, noha a gyerekek 95 százalékánál rendszeresen ellenőrzik a vérnyomást, sok esetben a számos apró tünetből még sem áll össze a helyes diagnózis, és így a kezelés sem kezdődik meg.

A magas vérnyomás a gyerekkorban előforduló tíz leggyakoribb krónikus betegség egyike, akiknél előfordul, azoknál általában egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekkel jár együtt, ha pedig nem kezelik, hosszú távon nagyon súlyos következményei lehetnek.

Egy 2007-es vizsgálat során dr. Kaelber azt találta, hogy egy nagyjából 15 000 gyermeket ellátó intézményben a magas vérnyomással küzdő gyerekeknek csupán 25 százalékánál diagnosztizálták a betegséget, és egy másik, 1999 és 2014 között végzett felmérés is hasonló eredményt mutatott.

A szakemberek szerint a gyermekgyógyászoknak sokkal körültekintőbbeknek kellene lenniük e téren, mert hamarosan felnő egy olyan generáció, melynek tagjai a legkülönfélébb krónikus betegségekkel fognak küzdeni, melyek nagy része alaposabb vizsgálatok révén megelőzhető lett volna.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 05 16:00:00/