Melbourne, 2018. november 9., péntek (MTI) - Törzsüknél összenőtt 15 hónapos bhutáni ikerlányokat választottak szét ausztrál orvosok több mint hatórás műtéttel pénteken - írta a BBC hírportálja.

 A kislányoknak jók az esélyei a felépülésre - mondta el újságíróknak Joe Crameri, az operációt végző csapat vezetője.
    A törzsüknél összenőve született kislányok, Nima and Dava Pelden arccal egymás felé születtek, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.
    A melbourne-i Royal Children's Hospital mintegy 18 szakembere vett részt a műtétben.
    A kislányok és édesanyjuk októberben érkeztek Melbourne-be, de az orvosok péntekig vártak a műtéttel, addig a kislányok egészségi állapotán igyekeztek javítani.
    Az operáló csoport nem tudta pontosan, mit találnak a két gyerek szervezetében. Sikeresen szétválasztották a májukat, az azonban nem volt világos, a bélrendszerüknek van-e közös szakasza.
    A műtét közben derült ki, hogy szerencsére nem volt ilyen.
    "Nem találtunk semmi olyat a kislányok hasában, amire ne álltunk volna készen. A következő 24-48 óra kihívást jelenthet, mint minden műtét után. Bízunk a jó eredményben" - mondta Crameri.
    Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra.
    Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.
    A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (71,8 millió forintos) költségeit.
    A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, mely a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államának számít.
    A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladeshi ikerlányt, Trisnát és Krisnát  választották szét 32 órás munkával.

MTI

2018 NOV 12 06:31:00/