Új érzékelőrendszerekkel azonosítják az eséssel veszélyeztetett idős embereket
Évente sok millió ember, különösen 65 éven felüli személy esik el. Ezek az esések súlyosak lehetnek, csonttöréshez, fejsérülésekhez, kórházi kezeléshez, sőt akár halálhoz vezetve.

A Missouri Egyetem Sinclair Ápolási Intézetének és Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az otthoni járási sebességet és a lépéshosszt mérő érzékelőkkel előre jelezhetők a valószínű esések. Ez a technológia segíthet az egészségügyi ellátóknak, hogy három héttel az esés előtt érzékelhessék a változásokat és beavatkozhassanak.


Az esések előre jelzéséhez a kutatók a TigerPlace nevű innovatív idősek otthonában telepített érzékelőrendszerek által gyűjtött adatokat használták fel. A rendszer képeket készített, és figyelmeztető e-mailt küldött az ápolóknak, amikor rendellenes mozgást érzékelt. Ennek az információnak a segítségével az ápolók értékelni tudták a funkcionális romlást, kezelésben részesíthették a pácienseket, és megelőzhették az eséseket.


Az érzékelőrendszerek adatainak a Western Journal of Nursing Research szaklapban közzétett elemzése azt mutatta, hogy a járási sebesség másodpercenkénti 5 centiméteres romlása az esés 86,3 százalékkal nagyobb valószínűségével áll összefüggésben a következő három hétben. Az is kiderült, hogy a lépéshossz rövidülése az esés 50,6 százalékkal megnövekedett valószínűségével hozható összefüggésbe a következő 3 hétben.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 06 09:00:00/