Új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít a NEAK
Budapest, 2017. október 7., szombat (MTI) - Új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

 A közlemény szerint az elmúlt évek sikeres intézkedéseinek köszönhetően mára a legtöbb törzskönyvezett gyógyszer elérhető a betegek számára az onkológia, a hematológia, a gyulladásos autoimmun betegségek és több más betegség esetén. 
    Hangsúlyozták, a NEAK elkötelezett, hogy folyamatosan biztosítsa a hozzáférést ezekhez a gyógyszerekhez, még akkor is, ha egy-egy beteg kezelése akár 15-20 millió forintba is kerülhet.
    A következő évre két eljárás keretében szerzik be a gyógyszerek. Az első eljárásban minden egyes hatóanyagot (35 gyógyszer) külön-külön szerzik be azért, hogy azon betegeknek, akiknek a kezelés már megkezdődött az egyik gyógyszerrel, biztosítva legyen a készítmény.
    A másik eljárásban, új kezelés megkezdésekor, amikor nem lehet különbséget tenni, melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, nem indokolható, hogy egy gyártó magasabb áron adja a készítményét, mint az ugyanolyan hatású szer ára.
MTI

2017 OKT 10 08:11:00/